Обережно – гриби!

Серпень 14, 2019, 08:36 | (0) | Здоров'я і краса новини
images (1)

 Гриби – це подарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді до смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться у грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Нерідко отруюються грибами, які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків. Помилитися ж вони можуть, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не появилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатись бліда поганка, яка ще не розкрилась і зовні їх нагадує.

Слід пам`ятати, що гриби поділяються на три групи – їстівні, умовно-їстівні та отруйні.

Їстівні гриби (білі, підберезники, підосичники, маслюки, опеньки справжні, лисички) готують звичайним способом, без особливої кулінарної обробки.

Умовно-їстівні гриби необхідно  спочатку прокип`ятити 7-10хвилин, відвар обов`язково вилити і лише після такої ретельної обробки смажити чи варити (зморшки, сироїжки) або вимочити у холодній воді, часто міняючи її (гірчаки, грузді, чорнушки та ін.), щоб позбутися речовини, яка подразнює шлунок і викликає отруєння. Те ж саме варто робити з валуями, які мають гіркий чи їдкий смак.

  До отруйних грибів відносяться: бліда поганка, мухомор, несправжні опеньки тощо.

Основні причини отруєнь:

  1. Вживання отруйних грибів;
  2. Неправильне приготування умовно-їстівних грибів;
  3. Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  4. Вживання грибів, що мають двійників або змінились внаслідок мутації (навіть білі і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Отруєння трьох останніх груп пов`язані з умовами приготування, зберігання та неправильним вживанням грибів, такі при своєчасному зверненні до медичних закладів легко лікуються і не є небезпечними для життя людей.

Особливу увагу слід звернути на отруєння неотруйними грибами. При будь-якому  отруєнні грибами на перший план виступає гастро-ентеротропна дія і основні симптоми багатьом відомі: нудота, блювота, біль в животі, розлади шлунково-кишкового тракту, підвищення температури тіла, озноб. Ці симптоми починаються через 15-20хвилин. В деяких випадках симптоми отруєння проявляють себе через декілька годин або днів. Все залежить від організму людини, супутніх захворювань тощо.

Небезпечними для життя є отруєння токсинами отруйних грибів.

Смертельно отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів смердючого та весняного, близькі до них токсини сморжів та інших грибів. Їхня підступність в тому, що, потрапляючи в організм, вони протягом тривалого часу (до двох діб) не викликають ніяких симптомів. У цей час отрута, циркулюючи в організмі, викликає необоротні зміни в печінці, нирках та інших органах. Часте блювання й пронос, що виникають потому, призводить до сильного зневоднення організму. Це погіршує перебіг отруєння, і навіть при своєчасно наданій допомозі фатальний кінець може настати у 8-30% випадків.

Найбільш небезпечною є бліда поганка. Її легко можна сплутати з печерицею або сироїжкою. Її отрута діє подібно до зміїної. Отруйні всі частини поганки, навіть спори. Смертельно отруйна речовина, яка міститься в цьому грибі не руйнується навіть після сушки або засолювання. Своїми отруйними спорами вона може забруднити їстівні гриби, якщо лежить поряд з ним в одному кошику. І небезпечна домішка цього гриба у страві здатна викликати тяжке отруєння. Бліду поганку навіть в руках тримати небезпечно! Її від печериці відрізняє колір пластинок під шапкою. У поганки ці пластинки білі, а в печериці – блідо-рожеві або темно-коричневі. Бліда поганка містить основні токсичні алкалоїди, які не руйнуються при термічній та хімічній обробці, швидко всмоктуються в шлунково-кишковому тракті та накопичуються в печінці, де порушують ліпопротеїдні комплекси, призводячи до руйнування клітин печінки. Далі проходить наростання печінкової та ниркової недостатності з усіма наслідками.

Основні симптоми при отруєнні блідою поганкою: невпинна рвота, болі в животі, пронос з домішками крові, колапс, галюцинації. Ці симптоми як правило наступають в першу добу після отруєння. На другий – третій день наступає різке збільшення печінки, хворі жовтіють, зменшується кількість добової сечі аж до повної її відсутності (анурія), хворі знаходяться в коматозному стані. При лікуванні таких хворих важливе значення має рання антидотна терапія. При пізньому зверненні лікування мало ефективне і часто призводить до смертельних наслідків.

Другим небезпечним отруйним грибом є червоний мухомор. Його токсичність зумовлена речовинами, що  діють на нервову систему. Симптоми отруєння – галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності з`являються через 30хв.-2год після вживання їх й залежить від кількості токсину, що потрапив у організм. Основні симптоми при отруєнні цими токсинами є їх нейро-вегетативна дія: тошнота, рвота, підвищене виділення поту та слюни, біль у животі, пронос, задишка, блідість шкіри, синюшність слизових оболонок, галюцинації, судоми, втрата свідомості.

                                     Перша допомога при отруєнні грибами:

  1. Навіть при найменшому нездужанні (нудота, блювання, розлади травлення) необхідно негайно викликати “швидку допомогу” або доправити хворого до лікарні. Кожна згаяна година може коштувати людині життя.
  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип`яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення стану.
  4. З`ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється: Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої та молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Гриби особливо небезпечні для дітей! Молодий організм ще не може чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна. Адже концентрація деяких токсичних речовин може збільшуватися в грибах у декілька разів! Їх співвідношення може коливатися, внаслідок цього токсичні дози, абсолютно нешкідливі для дорослих, стають смертельно небезпечними для дітей. Тому страва, яку їли дорослі, може бути отрутою для малюка! Отруєння малечі грибами проходить дуже тяжко. Легких випадків не буває! Із 100 дітей, які отруїлися грибами, 5-6 гинуть, а 25-30 стають інвалідами на все життя!

      Щоб не сталося лихо, дотримуйтеся основних правил:

  • Не збирайте гриби поблизу трас, на пустирях і звалищах.
  • Ніколи не збирайте гриби з бульбоподібним потовщенням внизу ніжки, не готуйте з них страви і навіть не намагайтеся спробувати їх на смак!
  • Не збирайте гриби, які вам не відомі! При будь-якому сумніві їх краще викинути!
  • Не збирайте перезрілі, слизькі, червиві та пошкоджені гриби!
  • Не тримайте необроблені гриби у холодильнику більше 1 доби.
  • Додержуйтеся санітарно-гігієнічних правил при консервуванні грибів: ретельно очистіть їх, промийте і проваріть, у маринад додайте достатню кількість солі та оцету і закривайте банки герметичними кришками.
  • Дітям до 14-16 років гриби протипоказані взагалі, оскільки система травлення дитини “перебудовується” лише після 18 років. Навіть їстівні гриби малюкам – вороги!

Не лише сирі, але й погано чищені, недоварені, недосмажені, не просолені гриби можуть стати причиною отруєння. Незважаючи на високі харчові та смакові якості, гриби погано перетравлюються шлунком. Упоратися з такою їжею може лише абсолютно здоровий дорослий організм. При хворобах нирок, печінки, запальних процесах шлунка, гриби протипоказані й дорослим.

Пам`ятайте! Збирання грибів для людини – це завжди гра з вогнем. Якщо ви бажаєте здоров`я собі та своїм близьким, будьте обережними! Не ризикуйте своїм життям!

Інформацію для жителів району підготували працівники відділення анестезіології та інтенсивної терапії КНМП “Рогатинської ЦРЛ”.

Коментарі

Немає коментарів

Залишити коментар

Доступні теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>