У давнину люди вважали за краще їсти тільки листя буряка, а коренеплід використовували як ліки. Згодом культивування рослини дозволило добитися більшої величини коренеплодів, частина з яких стала використовуватися для виробництва цукру. А чим же корисний звичайний буряк, ранні сорти якого якраз дозрівають в середині серпня.

Сирий буряк – джерело вітамінів групи В, С, К, клітковини, фолієвої кислоти, магнію, калію, йоду і кальцію. Цей склад сприяє виведенню важких металів з організму, очищенню кровоносної системи, стимуляції виділення шлункового соку і відтоку жовчі. Пектини відмінно справляються з нейтралізацією гнильних виділень в кишечнику, очищають його і створюють мікрофлору, комфортну для розмноженя корисних бактерій.

У Буряку міститься особливий пігмент – бетаціанін. За останніми дослідженнями він має властивості антиоксиданту, зв’язує вільні радикали і не дає з’явитися раковим пухлинам. Особливо важливо це тим, хто має високі шанси отримати важковиліковний рак легенів.

Величезна кількість йоду дозволяє буряку потіснити навіть морепродукти. Це більш доступний спосіб позбутися від йододефіциту особам, які не люблять морську капусту, а також літнім людям, яким не рекомендується її споживати.

Кому необхідно їсти буряк :

  • гіпотонікам
  • страждаючим запорами
  • людям з землистим кольором обличчя
  • у кого часто німіють руки і ноги
  • зазнають постійне відчуття голоду
  • страждаючим від гіперкальцінаціі організму
  • особам з катарактою
  • в період менопаузи (клімаксу)
  • хто входять до групи ризику з ракових захворювань, інсульту

Буряк відмінно підходить людям які худнуть, в ньому всього 40 ккал на 100 грам продукту. А ось діабетикам, на жаль, коренеплід протипоказаний, і це не дивно, адже з буряка роблять цукор. Хто сидить на білкових дієтах потрібно звернути особливу увагу на буряк, так як в ньому міститься фермент, що допомагає краще засвоїти корисні речовини з м’яса.

Джерело: healthyliving.com.ua