Дієтолог пояснила, скільки картоплі можна вживати без шкоди для здоров'я

Вересень 12, 2017, 18:04 | (0) | Здоров'я і краса
1473936838-5930
Картоплю небажано поєднувати з м'ясом, а найздоровіший спосіб її приготування – "у кожушку"

Який стiл без картоплi? Ми звикли вживати її на снiданок, обiд та вечерю. Коли нема картоплi, господинi й не знають, що i готувати. Мiж тим, як з'ясували вченi з Гарвардського унiверситету,надмiрна любов до картоплi суттєво пiдвищує ризик розвитку дiабету другого типу -- її споживання призводить до пiдвищення рiвня цукру у кровi.

-- Пiсля 20-рiчного дослiдження за участю 85 тисяч чоловiк вченi закликають зменшити кiлькiсть картоплi у рацiонi. Чому?

-- Рiч у тiм, що картопля -- продукт з високим глiкемiчним iндексом. Тобто, вона викликає рiзке пiдвищення рiвня кровi у кровi, змушуючи пiдшлункову залозу виробляти бiльше iнсулiну. Наприклад, людям, якi вже хворi на дiабет, взагалi заборонено вживати картоплю, хiба що дуже рiдко та потроху, -- каже Надія Матчук, лікар-дієтолог.

До того ж, картопля -- дуже калорiйний продукт. У 100 грамах мiститься 80 кiлокалорiй -- це удвiчi бiльше, нiж у морквi, утричi, нiж у капустi, i в чотири рази бiльше, нiж у помiдорах. А за рахунок великої кiлькостi крохмалю картопля вiдноситься до вуглеводних продуктiв.

Якщо споживати її щодня у великих кiлькостях, можна спровокувати розвиток ожирiння. Тож тим, хто  схильний до зайвої ваги, варто обмежити споживання цього овочу. Особливо це стосується жiнок. Скажімо, у порцiї картоплi мiститься 110 калорiй, а лише одна столова ложка вершкового масла подвоє її калорiйнiсть.

-- То скiльки ж картоплi можна вживати без шкоди для здоров'я?

-- Не бiльше 250 грамiв на день, включаючи картоплю у перших стравах чи салатах, i то не щодня. Картоплю на гарнiр краще замiняти на кашi, iншi овочi. Наприклад, для гiпертонiкiв замiсть картоплi варто вживати гречану чи пшоняну кашi, геркулес. А дiабетикам картопля дозволяється лише час вiд часу -- рiдко i мало. Та навiть для здорових людей вона не має переважати у рацiонi.

-- В якому виглядi вона буде накориснiшою, а в якому -- найшкiдливiшою?

-- Оскiльки картопля є джерелом вiтамiну С, а також мiстить кориснi мiнеральнi речовини (зокрема, калiй, який необхiдний для нормальної дiяльностi серця) та амiнокислоти (особливо лiщин), зовсiм виключати її з рацiону також не варто. А крохмаль -- прекрасний обволiкувальний та протизапальний засiб при шлунково-кишкових захворюваннях. Навiть при отруєннях вiдварена картопля є дiєтичним продуктом.

Найкориснiший варiант -- картопля, запечена "у кожушку". Таким чином вона зберiгає бiльшiсть корисних речовин. Другий за кориснiстю спосiб приготування -- вiдварена картопля, приготована на парi чи тушкована. А от смажена картопля, яку дуже полюблять i дiти, i дорослi, на жаль, є одним з найшкiдливiших продуктiв. В нiй багато холестерину, через що вона згубно дiє на шлунок та судинну системи.

Небажано поєднувтаи картоплю з м'сом, адже крохмаль, що мiститься в картоплi, поглинає фермент пепсин, необхiдний для розщеплення бiлкiв, тим самим сповiльнюючи їх травлення i затримуючи на тривалий час у шлунку та кишкiвнику, викликаючи процеси гниття. Ось чому не бажано поєднувати картоплю з м'ясом, рибою.

Натомiсть, картопля дуже добре поєднується iз свiжими овочами (салатом з моркви, капусти, буряка), з квашеними капустою та огiрками, зеленню, цибулею та часником.

 Джерело: dobryjlikar.com

Коментарі

Немає коментарів

Залишити коментар

Доступні теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>