Десять « золотих» правил для запобігання харчових отруєнь

Липень 30, 2020, 13:49 | (0) | Здоров'я і краса
2ce1df826fa61881965ef5e99ec8d0ef_XL

Гострі кишкові інфекції (ГКІ ) – це велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково – кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та інші), умовно –патогенні мікроорганізми (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). Найпоширенішими кишковими інфекціями є : дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусні та ентеровірусні інфекції.

Зараження здійснюється через забруднені бактеріями чи вірусами або їхніми токсинами продукти харчування ( немиті овочі та фрукти, термічно необроблені продукти харчування), через предмети побуту, забруднені руки, при вживанні некип’яченої води, купанні в непроточній водоймі.

Для бактеріальних ГКІ характерна літньо – осіння сезонність, для вірусних  зимово – весняна. У літню пору  коли в теплі бактерії розмножуються швидше, легше захворіти на кишкову інфекцію. Можливі як поодинокі захворювання, так і групові спалахи хвороби.

Найбільш сприйнятливі до гострих кишкових інфекцій діти. Пояснюється це тим, що у дітей, на відміну від дорослих, слина і шлунковий сік мають слабкі бактерицидні властивості і при попаданні збудника кишкових інфекцій в рот ( а саме таким шляхом найчастіше відбувається зараження), вони легко проникають в кишечник. Іноді дитина переносить захворювання легко, але при цьому інфекційний процес може мати затяжний характер і надовго залишає важкий слід. Нерідко гастрит, коліт, дуоденіт і інші хронічні захворювання шлунково – кишкового тракту, якими страждають дорослі, є наслідками гострих кишкових інфекцій, перенесених у дитинстві.

Збудників цих інфекцій багато, але клінічні прояви досить типові. Захворювання зазвичай починається гостро ( від кількох годин до кількох днів, залежно від збудника), з погіршенням самопочуття, слабкості, головного болю, підвищенням температури тіла, з'являється нудота, пронос, біль у животі, здуття.

При появі таких симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря. Лікування вдома допустиме тільки при легких формах захворювання  діагностувати які може тільки лікар. При цьому  лікування повинно проводитися під його контролем.

Експертами Всесвітньої Організації Охорони здоров'я  для ефективної санітарної освіти населення всієї планети з профілактики ГКІ (гострі кишкові інфекції) були розроблені десять « золотих» правил для запобігання харчових отруєнь (інфекцій ):

  1. Вибір безпечних харчових продуктів.
  2. Ретельне приготування їжі.
  3. Вживання приготованої їжі без зволікання.
  4. Ретельне зберігання харчових продуктів.
  5. Ретельне підігрівання приготованої заздалегідь їжі.
  6. Уникання контакту між сирими і готовими харчовими продуктами.
  7. Часте миття рук.
  8. Тримання кухні в чистоті.
  9. Зберігання їжі захищеної від комах, гризунів та інших тварин.
  10. Використовування чистої води з відомих джерел.

    Забава Р.М., зав. поліклінікою.   

                

Коментарі

Немає коментарів

Залишити коментар

Доступні теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>